“Goed onderwijs gaat niet alleen over kennisoverdracht, maar ook over belangrijke waarden, gedrag en de wijze waarop we met onszelf en elkaar omgaan.”

Met aandacht leren:
mINDFULNESS IN DE KLAS

Speciaal voor de klassen van de basisschool is een 8-weekse aandachttraining ontwikkeld. Deze 8 lessen worden onder schooltijd gegeven en zijn zo ontworpen dat de training in een bestaand schoolprogramma kan worden geïntegreerd. Leerlingen krijgen op een vaste dag en tijd intensieve mindfulness-lessen van 30 tot 45 minuten. In de lessen staat aandachttraining centraal: het beoefenen van bewuste, gerichte aandacht.

 

WAAROM met aandacht leren?

Veel kinderen en professionals in het onderwijs ervaren stress: de onrust in de klas, gedragsproblemen en het doorlopende gevoel van ‘te veel’ nemen toe, terwijl de broodnodige innerlijke rust afneemt. De mindfulnesstraining leert je hoe je innerlijke rust én bewuste aandacht kunt behouden en inzetten op momenten dat jij ze nodig hebt. Bewuste aandacht ligt aan de basis van elke vorm van leren. Maar niet alleen het leren wordt positief beïnvloed door aandachttraining. Ook het zelfvertrouwen, de creativiteit, de compassie en het vermogen om op een goede manier taken uit te voeren en problemen op te lossen nemen toe. Het brein komt tot rust, de stressreacties nemen af. Er ontstaat rust. Rust en geconcentreerde aandacht. Daarnaast draagt mindfulness in de klas bij aan een positieve sfeer in de groep.

 

AANDACHTTRAINING op basis van
methode ELINE SNEL

De mindfulness-training (ook wel aandachttraining) in de klas wordt gegeven op basis van de methode ‘Aandacht werkt’ van Eline Snel. Het programma bestaat uit korte verhalen, aandacht- en ademhalingsoefeningen, maar ook beweging- en concentratiespelletjes die bewuste aandacht spelenderwijs deel laten worden van het dagelijks leven.

Lenneke van de Westelaken, gecertificeerd mindfulness-kindertrainer en mindfulnesstrainer MBSR voor leerkrachten, geeft aandachttrainingen op verschillende basisscholen.